Informatie

Zet ‘m elk jaar in je agenda: 27 april Oranjemarkt Veldhoven in het Citycentrum

De Oranjemarkt is een niet-commerciële vrijmarkt, gratis toegankelijk, met podiumprogramma’s en vertier! Een laagdrempelig familie-evenement VAN, VOOR EN DOOR VELDHOVEN! Kernwoorden hierbij zijn: ontmoeten, presenteren en vermaken. Jaarlijks ontvangen we ruim 20.000 bezoekers.

Dit feest is niet meer weg te denken uit de Veldhovense evenementenkalender en wordt door de gemeente, de lokale ondernemers, verenigingen en niet te vergeten de Veldhovense en regionale bevolking zeer gewaardeerd. Mede dankzij de tomeloze inzet van de vele enthousiaste vrijwilligers, die er elk jaar weer voor zorgen dat de bezoekers een Koninklijke feestdag wordt aangeboden. Tijdens de Oranjemarkt laat Veldhoven zien dat het bruist van de activiteiten, voor jong en oud, door jong en oud. Dat maakt het wonen, werken en leven in Veldhoven en omgeving alleen nog maar beter.

Doel van de Oranjemarkt?

De Oranjemarkt Veldhoven heeft 3 doelen: ontmoeten, presenteren en vermaken.

Mensen moeten elkaar in een prettige omgeving kunnen ontmoeten. Lokale en non-profit organisaties kunnen hier op een laagdrempelige manier laten zien wat ze doen en zo evt. leden werven. Het evenement richt zich nadrukkelijk op families met kinderen. De rode draad is de vrijmarkt waar iedereen spullen te koop kan aanbieden, muziek kan maken of kan laten zien welke hobby je beoefent. De afgelopen jaren werden er zo’n 180 marktkramen verhuurd. Daarnaast nemen de kids op het terrein honderden grondplaatsen in.

Verschillende podia vormen het tweede ingrediënt van de Oranjemarkt. Op deze podia kunnen talenten en verenigingen zich presenteren met zang, dans en muziek.

Van groot belang is ook het derde doel: vermaak! Het vermaak op de Oranjemarkt is vooral gericht op ouders met kinderen in de leeftijd tot 14 jaar. Door zich hierop te richten wil de organisatie van Oranjemarkt Veldhoven juist families naar de markt trekken. Daarom is er inmiddels een speciaal kinderplein, straattheater, zijn er clowns en muziekgroepen. Op de diverse terrassen kan iedereen genieten van live muziek. En…er is ook nog voldoende ruimte om te spelen.

Historie

De Oranjemarkt Veldhoven is ontstaan uit een initiatief van parochie Sint-Maarten. Toen in 1988 bekend werd dat er in Heikant een katholieke kerk gebouwd mocht worden, zijn er allerlei wervingsacties gehouden. Eén daarvan was het Kempenspektakel in 1989, in het Peter Benensonpark. Een geweldig evenement met als doel geld te genereren voor de te bouwen kerk.

Enkele jaren later kwam er een tweede versie. Dit keer rond de Sint-Maartenskerk (die in 1990 in gebruik werd genomen), de Atalanta en de omliggende straten. Heel sfeervol. De catering vond plaats vanuit het kerkgebouw en de vrijwilligers werden vanuit de parochie opgetrommeld. Doel was toen: een orgel voor de kerk. Bij de gehele organisatie was ook Stichting Wijkbelangen Heikant betrokken. Deze organiseerde o.a. de kinderspelen. De verantwoordelijkheid voor de markt lag bij de parochie.

Omdat het terrein rond de kerk te klein werd, is men gaan zoeken naar alternatieven. Er werd samenwerking gezocht met de Stichting Severinus om op Koninginnedag een soortgelijk evenement te organiseren. Het werd de Oranjemarkt, die verhuisde naar het terrein van De Berkt. De Oranjemarkt Veldhoven is vanaf dat moment vooral bedoeld om de banden tussen de bewoners van Veldhoven aan te halen en samen een gezellige en levendige sfeer te creëren.

Van 1999 t/m 2017 vond je de Oranjemarkt Veldhoven in woonwijk De Berkt, op de grens van de Heikant en Oerle. In deze wijk wonen mensen van de Stichting Severinus met een verstandelijke beperking samen met ‘gewone gezinnen’. Sinds de verhuizing van Oranjemarkt naar De Berkt zijn de wijk en de Severinus nauw betrokken bij de organisatie van de markt. Een samenwerking die al jaren meer dan perfect verloopt in een constructieve en gemoedelijke sfeer. Deze formule geeft op unieke wijze vorm aan de integratie van verstandelijke gehandicapte burgers in onze gemeente. De feitelijke Oranjemarkt organisatie bestaat op dat moment uit een actieve groep enthousiastelingen van ongeveer 15 personen. Daarnaast zijn er ruim 100 vrijwilligers in touw om dit evenement mogelijk te maken. De laatste jaren trok de Oranjemarkt Veldhoven ruim 20.000 bezoekers uit Veldhoven en, in toenemende mate, haar directe omgeving.

Sinds 2018 vindt de Oranjemarkt plaats in het Citycentrum en de eerste editie op deze locatie was een groot succes met geweldig weer! De nieuwe locatie biedt vele voordelen. Allereerst is de infrastructuur veel beter en zijn we minder weersafhankelijk, doordat een groot gedeelte van het Citycentrum overdekt is. Wel merken we dat de inkomsten vanuit sponsoring de laatste jaren teruglopen en dat ook het werven van vrijwilligers niet meevalt. Helaas is onze markt door corona in 2020 en 2021 komen te vervallen. Maar op 27 april 2022 hebben we toch weer een Oranjemarkt kunnen organiseren, eenmalig iets kleinschaliger als andere jaren, vanwege de onzekerheid en korte voorbereidingstijd, maar net zo gezellig!

In 2024 organiseren wij de 30ste editie van Oranjemarkt Veldhoven op Koningsdag (tot 2014 Koninginnedag). Dit jaar valt onze Koningsdag op zaterdag 27 april. We gaan er samen voor!

Opzet Oranjemarkt

De Oranjemarkt wil zich nadrukkelijk onderscheiden van de ‘zoveelste’ commerciële braderie of vlooienmarkt… Wij kiezen bewust voor een niet-commerciële opzet, gratis toegang en gratis grondplaatsen en attracties voor de kids! Daarnaast zijn de prijzen voor ‘kraamhuur’ betaalbaar gebleven. Op deze manier wordt Koningsdag in Veldhoven een echte feestdag VAN, VOOR en DOOR Veldhoven!!!

Hoe kun je heden ten dagen met alleen vrijwilligers nog een GRATIS evenement organiseren? Dat kan alleen met de hulp van een groot aantal sponsoren uit het bedrijfsleven in Veldhoven en omgeving, gemeente Veldhoven, inkomsten uit catering (erg weersafhankelijk) en de verhuur van marktkramen (inkomsten hieruit zijn beperkt i.v.m. onze doelstelling om een laagdrempelig evenement te organiseren).

Ben jij of ken jij een nieuwe sponsor voor Oranjemarkt Veldhoven? Kijk eens op onze pagina sponsoren of stuur een mail aan sponsoring@oranjemarktveldhoven.nl voor meer informatie.

Heb jij interesse om vrijwilliger te worden bij de Oranjemarkt? Krijg je energie door anderen te zien genieten? Neem dan contact met ons op via mail!

Scroll naar boven